Előnyök

  

Készüléke padlóra állítható, falra szerelhető, illetve mennyezetre függeszthető. Ehhez megfelelő rezgéscsillapított rögzítőket tudunk szállítani.

A HomeVent® rendszer tervezésénél fontos szempont volt az egyszerű kezelhetőség. A kezelésen az alapszellőztetés fordulatszámát és a páratartalom potenciométerekkel történő beállítását értjük. Kezelése nem igényel szaktudást, szinte gyerekjáték. A beépített elektronika automatikusan felügyeli és vezérli a berendezést. Különleges, fokozott szellőztetési igényekhez a „Parti” nyomógomb ad segítséget.

Az összes alapkivitelű HomeVent® készülék az A+ cimkét kapta, mely a lehető legmagasabb besorolást jelenti. Az energiacímke a vevők számára fontos adatokat foglal magába, mint például a hatásfok, áramfelvétel és előmelegítési energia, és áttekintést ad a teljes energiafogyasztásról.
A háztartásban lévő elektromos készülékek készenléti állapotban átlagosan 10 és 15 W körül fogyasztanak.
A HomeVent® comfort FR (201) típusú készülékünk átlagos fogyasztása 38 W, míg az comfort FR (500) készüléké 95 W.

A készülék teljesítményét a mindenkori szellőzési igényekhez automatikusan igazítja, s ezáltal huzatmentesen biztosítja az optimális friss levegő ellátását.

 

A túl alacsony páratartalomból egy sor probléma ered, amelyet a HomeVent® rendszer kiküszöböl.
Az ideális páratartalom a belső terekben 40-60%.
A túl alacsony relatív páratartalom a következő problémákat okozhatja:

  • a felső légutak kiszáradása
  • kellemetlen közérzet, csökkenő oxigénfelvétel és -szállítás a véráramba
  • a meghűléses megbetegedések fokozódó veszélye
  • száraz bőr
  • porképződés
  • a bőr kiszáradása
  • repedések a faszerkezetekben
  • elektrosztatikus feltöltődések
  • a bútorok és a parketta károsodása, repedések.

 

Amennyiben a levegő minősége nem megfelelő, a ventilátorok fordulatszáma emelkedik, amellyel a rendszer törekszik a tökéletes légállapot visszaállítására. Amint ezt elérte, a készülék kisebb fokozatra kapcsol, és alapszellőztetéssel működik tovább. Folyamatosan friss, tiszta, optimális hőmérsékletű és nedvességtartalmú levegőt juttat az otthonába.

Mivel a készülék a nap 24 órájában üzemel, ezért otthonában folyamatosan szűri a levegőt, ahol ezáltal egy rovar, por és pollenmentes mikroklíma alakul ki.
A szűrőgarnitúrát átlagosan félévente szükséges cserélni, illetve amikor a készülék azt jelzi. Az allergiások fellélegezhetnek, mert a HomeVent® rendszer a légúti megbetegedések veszélyét jelentősen csökkenti.

A hagyományos lakásszellőztető rendszerek csak a hőt képesek visszanyerni, a páratartalom és annak energiatartalma elvész. A HomeVent® konstrukciójának köszönhetően a távozó levegőből visszanyert energia révén jelentősen csökkentheti költségeit. Az ún. entalpia-visszanyerési szám 90% helyett kb. 130%.
A levegő entalpiája = érezhető hő + rejtett hő. A rejtett hő a levegő nedvességtartalma által szolgáltatott energiamennyiség.

A megfelelő páratartalom egy épületben szinte mindennél fontosabb. Egészséges páratartalomról beszélünk, ha a relatív páratartalom az épületen belül 40-60% között van. A túl alacsony páratartalom egészség- és épületszerkezeti károsodáshoz vezet. A túl magas páratartalom egyrészt szintén egészségtelen, másrészt penészesedést okozhat.

A HomeVent® folyamatosan méri az épület levegőjének relatív páratartalmát, és precíz módon, fokozatmentesen emeli vagy csökkenti a páratartalom-visszanyerés mértékét. Amennyiben a relatív páratartalom visszaáll a kezelőegységen beállított értékre, úgy a készülék alapszellőztetéssel működik tovább.

A készülékben – konstrukciójánál fogva – nem csapódik le a páratartalom, emiatt nem keletkezik kondenzátum. Nem is rendelkezik kondenzátum elvezetéssel, mellyel minden hagyományos készüléknél számolni kell. Így fagyástól védett bűzzáras szifon kiépítésére nincs szükség.

Az entalpia-visszanyerés következményeként -15 °C külső hőmérsékletig nincs szükség előfűtésre. Ezért a roppant költséges, utólagosan csak körülményesen ellenőrizhető, tisztítható földregiszter kiépítése szükségtelen. Sőt, a beruházáskor ugyan jóval olcsóbb, de az üzemeltetéskor igencsak jelentős költségekkel bíró villamos előfűtés is nélkülözhető. Szellőztető rendszere ezáltal áttekinthetőbb, lényegesen gazdaságosabb és higiénikusabb lesz.

A CoolVent® opcióval a Hoval HomeVent® alkalmas rá, hogy nyáron a hűtött vagy hűvös épületből ne engedje ki a „hideget”. Amint a külső és belső hőmérsékletek közti különbség emelkedik, a készülék rotorja egyre gyorsabban kezd forogni, mely által a rendszer nem engedi kiszökni a házból a hideget.